zaterdag 15 augustus 2020
Dojo Saikoro
Historie van het Jiu-Jitsu Minimaliseren

Sinds het ontstaan van de mens is er altijd al onderlinge strijd geweest en zodoende ook de wil en het instinct om te overleven. Door de eeuwen heen zijn er vele zelfverdedigings vormen ontwikkeld waarvan vele sterk overeenkomen. Als we kijken naar het menselijk lichaam is dat natuurlijk niet zo vreemd, overal op de wereld werkt het menselijk lichaam hetzelfde en hebben we armen en benen als natuurlijke wapens om ons te verdedigen.

Binnen Europa zijn boksen en worstelen al eeuwenoud en ook goed bekend bij iedereen, sinds 1900 zijn ook oosterse vormen van zelfverdediging in Europa doorgedrongen. Judo is inmiddels niet meer weg te denken en andere vormen van zelfverdediging winnen steeds meer terrein.

Jiu-Jitsu (ook wel geschreven als ju jutsu) is een van oorsprong Japanse vorm van zelfverdediging. Het was een systeem wat de Japanse samoerai (enigszins vergelijkbaar met de Europese ridders) leerden, naast alle gewapende disciplines, voor het geval ze zich ooit ongewapend moesten verdedigen. Het jiu-jitsu zoals het in Nederland wordt beoefend vind zijn oorsprong in deze Japanse verdedigingskunst.

Jiu-Jitsu in Nederland
Het Nederlandse jiu-jitsu begint rond 1900, de grote namen in deze tijd zijn Toepoel en Boretius. P.M.C. Toepoel start als eerste in Nederland met een sportschool in ’s-Gravenhage. Tot aan de tweede wereldoorlog wordt jiu-jitsu in prive clubjes of kleine sportscholen beoefend en wordt het gezien als een combinatie van een geheime kunst en gymnastiek.

Na de oorlog komt de eerste grote stap in de ontwikkeling van het jiu jitsu in Nederland. Drie leraren ontwikkelen samen een systeem voor het beoefenen van jiu- jitsu.

J. Nauwelaerts de Agé, Ge Koning en Maurice van Nieuwenhuizen komen met het Nakoni systeem. Het Nakoni systeem bestaat uit zes vaardigheidsgraden en is ontwikkeld uit de op dat moment bekende technieken. Tot ongeveer de jaren 60 groeit mede door dit systeem de beoefening van het jiu-jitsu in Nederland. In de 60-er jaren zien we jiu-jitsu steeds meer op de achtergrond raken door onder andere de uitgebreide introductie van diverse andere oosterse vechtsporten in Europa.

Rond 1980 is er weer een opleving in het jiu-jitsu. Er wordt steeds meer landelijk gewerkt aan de toekomst van het ju jitsu en twee grote namen zijn Wim Boersma en Mario den Edel. Deze ontwikkelen het ebo no kata, wat nu nog steeds wordt gebruikt en een van de verplichte Dan (zwarte band) examen onderdelen is. Jiu-jitsu blijft groeien en begint in tegenwoordig ook meer door te dringen in de media. Jiu-jitsu wordt wereldwijd beoefent en er vinden op alle niveau’s wedstrijden plaats. Nederlandse beoefenaars behalen regelmatig 1e plaatsen op Europese en Wereld kampioenschappen.


Wat doen we binnen het Jiu-Jitsu

Valbreken
Technieken om veilig en zonder blessures te vallen.

Bevrijdingen
Technieken om je efficiënt te bevrijden uit diverse soorten grepen.

Stoten en trappen
Slag, trap, stoot en afweertechnieken voor op lange afstand en dichtbij.

Worpen
Technieken om de tegenstander neer te halen of naar de grond te werpen. Deze zijn onderverdeeld in heupworpen, schouderworpen, beenworpen, armworpen en offerworpen.

Verwurgingen
Technieken om de tegenstander te wurgen. Deze zijn onderverdeeld in naakte en kleding verwurgingen.

Klemmen
Technieken om de ledenmaten en lichaamsdelen te verdraaien, overstrekken en te breken. Deze zijn onderverdeeld in armklemmen (gestrekt en gebogen), polsklemmen, vingerklemmen, beenklemmen en nekklemmen.

Controle en opbrengtechnieken
Technieken om de tegenstander effectief staand als op de grond onder controle te houden en hem gecontroleerd te kunnen transporteren naar een andere plaats.

Grondtechnieken
Technieken om je zelf op en vanaf de grond te kunnen verdedigen.

Combinaties, Verbindingen en Overnames
Het logisch, effectief combineren en verbinden van alle bovenstaande technieken in een gevecht. Technieken om tegenaanvallen van de aanvaller over te nemen.

Randori
Dit zijn een reeks van verschillende vrije oefenvormen waarin de jiu-jutsu-ka zijn geleerde technieken leert toepassen tegen alle mogelijk denkbare aanvallen en zelfverdedigingsituaties met een of meerdere tegenstanders.

Kata
Vastgestelde stijlvormen waarin de jiu-jutsu-ka in tweetallen een reeks vooraf vastgesteld gevecht uitvoeren waarbij de ene persoon de aanvaller is en de ander de verdediger.

  
Copyright (c) 2009 by Portal Partners B.V. GebruiksovereenkomstPrivacybeleid